13 marca

Szynka długo pieczona w niskiej temperaturze

Składniki:
1 -1,5 kg szynka wieprzowa
2 czubate łyżeczki przyprawy do mięs pieczonych
2 czubate łyżeczki majeranku
6 łyżek oleju
pieprz
4 łyżeczki musztardy sarepskiej



Przygotowanie:
Piekarnik z naczyniem żaroodpornym o niskich ściankach podgrzewamy do 80 stopni z termoobiegiem. Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy z tłuszczu, błon i ścięgien. Nacieramy przyprawą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso z każdej strony przez ok. 10 minut. mięso musi być dokładnie obsmażone. Przekładamy do podgrzanego naczynia żaroodpornego, smarujemy musztardą i obsypujemy majerankiem. W mięso wbijamy termometr i wkładamy na dolną półkę piekarnika. Pieczemy przez ok. 6 godzin. Gdy mięso jest gotowe wyjmujemy je z piekarnika i postawiamy w ciepłym miejscu do powolnego ostygnięcia. 




Więcej inspiracji i sprawdzonych przepisów na Wielkanoc znajdziesz w tej zakładce.
Zapraszam również do polubienia mojego fanpaga na Facebook'u .

1 komentarz:

  1. Witam.
    O gustach się nie dyskutuje ale:)
    Po co ten termometr? Nie ma o informacji o temp w srodku potrawy.(68C ?)
    potrzymałbym w marynacie przez noc :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger