wtorek, 15 marca 2016

Zawijaski czosnkowe


.
W tym tygodniu w Wypiekaniu na śniadanie padła propozycja upieczenia zawijasów czosnkowych. Oryginalny przepis został znajdziecie na blogu Najedzeni.
Zawijasy z wyglądu jak grissini tylko mega grube, ale można zrobić też mini wersję. W smaku aromatyczne, idealne jako dodatek do zupy czy sałatki. Po prostu pyszne.


Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej jasnej lub razowej
- 1 paczka suchych drożdży (7 g)
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
- 200-250 ml letniej wody

Nadzienie:
- 80-100 g masła
- 5 ząbków czosnku
- suszona bazylia
- sól

Wykonanie:Do misy wsypujemy mąkę i drożdże, mieszamy. Dodajemy resztę składników, oprócz wody. Mieszamy robotem z hakiem. Wlewamy po trochu wodę, tyle by ciasto uformowało się w jednolitą kulę. Takie ciasto wyrabiamy robotem ok. 7-8 minut. Miskę przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Masło musimy roztopić w garnuszku. Do letniego masła wrzucamy czosnek i dodajemy trochę soli. Odstawiamy by masło lekko stężało, ale dało się jeszcze smarować.

Ciasto dzielimy na 2-3 części. Każdą wałkujemy niezbyt cienko na kształt prostokąta. Każdy kawałek smarujemy masłem z czosnkiem. Ciasto składamy w pół i kroimy o szerokości 2-3 cm pasy. Pasy zwijamy po obydwu stronach do środka. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli zostanie nam masło, możemy każdy zawijas posmarować z wierzchu i posypać bazylią. Pozostawiamy na ok. 30 minut by lekko wyrosły.
Zawijaski pieczemy w 200 st. przez 15 minut.




 Wypiekałam wspólnie z:

6 komentarzy:

  1. Jaka pychota! Muszę koniecznie spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie akurat posłużyły jako przystawka do zupy. Rozeszły się błyskawicznie :) Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za wspólne wypiekanie , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń